Xanto Reseblogg

Xanto Reseblogg

Reseskildring av Xanto

Antalya och Side

Maj 2013Posted by Thomas Olsson Fri, May 17, 2013 16:01:33

Idag 17 maj 2013.

Efter närmare 6 månader i Finike med undantag för några kortare turer samt att vi var hemma ganska länge över Jul och nyår + min operation så började "hamnrötan" göra sig gällande mer och mer.

22 april blev trycket oövervinnerligt och vi lägger ut efter att ha bunkrat. Fulltankade och allt i ordning går vi öster ut för att runda udden Taslik Burnu och sedan en nästan nordlig kurs upp mot Antalya. En bit ut på havet möter vi 2 delfiner och lite senare en stor sköldpadda, nu börjar det kännas normalt igen. Efter att ha legat i marina så många dagar så gäller naturligtvis en naturhamn. Går in bakom ett stort berg och lägger oss bra skyddade in i en djup vik, Cineviz Limani. Det enda som hörs på kvällen är bjällror från några getter och en generator som småmurrar på andra sidan viken. Kvällsdopp och morgondopp är väl onödigt att tillägga.

Sista quiz-kvällen för säsongen. Inte så många svenskar kvar, de flesta har lagt ut. Pilen pekar på en engelsk järnlady. Hon heter Chrich och är 86 år gammal. De senaste två åren går hon inte ut ensam i sin stora segelbåt. Har antingen sin dotter med sig eller någon väninna som är några år yngre. (Än finns det hopp !)

Anette följer med på en bergsvandring som skulle vara enkel. Tur att Olsson stannade hemma med tanke på höften som inte hade gillat det här.

Oj ! Lång väg hem ??

Getter är alltid trevliga och även goda att äta om de tillagas rätt.

Håll med om att vår naturfotograf har en förmåga att stöta på lite olika liv när hon är ute på sina turer. Denna paddan hade varit en bra vandringskompis till Sjöbjörn.

Har gått in i en vik inte så långt från Olympos, syd Kemer. Platsen heter Faselis Ali Cubuksa eller Tekirova N som består av en stor pinjepark med lite rester av ruiner.

Åter ett djur, närmare bestämmt en manet med namnet Rhizostoma Pulmo, kan bli 1 meter i diameter, denna var väl ca: 70 cm. Har inga trådar men förmodligen inte så rolig att dyka genom.

Flotta hotell ligger det lite här och var men bakgrunden går ju inte av för hackor.

Tur man inte blev pilot, nog tusan är startbanan för kort ??

Strax innan Kemer blev bergen intressanta, vi vågade oss dock inte in i denna grotta.

Efter att ha varit inne och kikat på marinan i Kemer går vi vidare upp mot Antalya. Ropar upp gamla hamnen, Kaleci Marina på VHF:en och frågar om dom har någon plats till oss. Gamla hamnen ligger mitt i gamla sta´n medans Antalya marina ligger 2 mil utanför staden. Får svar från hamnkaptenen, " Please sir, stay on Your channel, I be back". Efter ca: 15 minuter återkommer han och säger, " Yes sir, we have a good birth for You, inside all the gullets, You are very Wellcome. Vi var den enda "turistbåten" i hamnen med utländsk flagg. Fråga oss inte hur det gick till. Vi hamna dock längst in i smeten och här var ett tempo som vi inte upplevt på länge. Nåväl, en natt kunde ju vara intressant.

Har ringat in vårt "Apsegel"

Anette har fått pippi !

E de inte pirater......

Så e de tåg...., i alla fall nästan.

Så får vi inte glömma Gittan ! (har tjälen gått ur jorden ?)

Nåväl, efter en dunka-dunka-natt OCH då menar jag musiken, så lägger vi ut och går öster ut mot Side.

Några distans öster ut från Antalya passerar vi detta vackra vattenfall som kom från just ingenting.

Åter igen var vi ensamma med utländsk flagg, inte en segelbåt en gång, bara små trevliga Guletter och trevliga människor som tog hand om oss. Ibland undrar man....

Side som betyder Granatäpple består av dels gamla staden som Arabiska marodörer brände ner på 600-talet och dels en modernare stad. Här var ett helt annat tempo mot Antalya. Visserligen en del turister och många små affärer men omgivningen var rel. lugnt så vi trodde nästan att vi hamnat i paradiset. Så plötsligt hände något..... det blev lördag.... allt förändrades på en kväll. Tre disco skulle överrösta varandra och samtliga var placerade så ljudet gick rakt ut i hamnen. Det är nu man ligger och övertalar sig själv, behöver inte gå upp tidigt i morgon, gör inget att klockan är tre på morgonen. Ser det nästan som lite possitivt när ljudet försvinner vid 4-tiden. Nåväl vid bra väder går det att ankra upp på båda sidor om hamnen vilket vi också gjorde.

Här kommer lite bilder på stenhögar som fortfarande visar mycket om historien. Utgrävningar och restuationer fortgår här i Sides old town.

En liten näpen teater med plats för 20.000 pers.

Bakom alla dessa pelare och byggnader var även Antonius och Kleopatras hemliga mötesplats. Förmodligen hade Kleopatra fler hemliga platser för hennes namn återkommer i alla de former på denna kust.

Modern tappning av Kleopatra och Antonius, dessutom inte så hemlighetsfulla. Brudparet var lyckliga och Anette fick till det igen.

Äntligen har mormors och morfars älskling kommit ner, naturligtvis älskar vi även Ebbas mor och far. Här tar vi en fika på väg upp i floden till Manavgat. Innan staden går dock en bro som vi inte vågade oss på att gå under. Det handlade om centimetrar, vi vände och puttrade medströms ut i havet igen.

Ganska gött på fördäck !

Undrar vem som är mest envis ???

En ny sjökapten, ja varför inte, det finns talanger.....

När vi pratar om talanger...

Familjen Liljekvist på väg till restaurangen, Anette och jag tog dingen.

Ja..ja..

Efter en härlig dag !

Nu är vi ensamma igen !!

Efter Side har vi gått ytterligare en bit öster ut och ligger nu i Alanya. Här blir vi kvar tills Sjöbjörns rygg och Anettes hals är under kontroll.

Ha d alla góa !

  • Comments(2)//reseblogg.xanto.se/#post77