Xanto Reseblogg

Xanto Reseblogg

Reseskildring av Xanto

Estepona med omnejd

Mars 2012Posted by Thomas Olsson Sun, March 25, 2012 16:48:53

Idag söndagen den 25 mars.

Hej igen, nu va´det ett tag sen. Vi la till i Estepona den 8 mars. Senaste tiden, det vill säga sen vi kom till Portugal, har vi varit bortskämnda med pontonbryggor och fingrar att förtöja i. En bit in i Spanien är det slut med detta, nu är det mest betongpirar där man ibland lägger ankare från fören och backar in eller som här i Estepona får tag på en slemmig tamp som i slutet övergår till en jättetross som skall förtöjas i fören. Nåväl vi har både vatten och ström i anknytning till båten så vi skall inte klaga. Internet har mer eller mindre legat nere de senaste 10 dagarna här i Estepona men nu verkar det snurra på igen. AIS:en fungerar bra för oss mellan fartygen här nere men för tillfället verkar vi vara out of range. Annars är allt som vanligt, har varit ett strålande väder men i förrgår kom det lite regn och även vinden har tilltagit från ost/sydost och skall så hålla på några dagar framöver. I fredags morse när vi vaknade och tittade ut hade vår båt en helt ny färg, diarrébrun, enda trösten var att alla båtarna i marinan hade samma färg. Det var sandmoln från Sahara och ni kan själva förstå, när detta blandas med fint regn, hur det ser ut. Dessutom räcker det inte att spola, man måste använda svamp och lavang.

Blir kvar här fram till 23,24 april. Har haft besök av våra vänner från Stocken, Gerd o Christer och skall få besök av pappa Yngve, brorsan o Lena. Annica o Ebba kommer efter Påsk och därefter kommer Inger-Marie och Uno i drygt en vecka, skall bli jätteroligt. Nu ger vi oss på lite bilder.

Fick investera i en lejdare för de gamle. Det är fortfarande lite tidvatten och ibland var det lite cirkuskonster för att komma iland eller ombord.

Black and White som vaktar i föstret.

Anette var på offentlig toa en kväll, plötsligt låses dörren från utsidan, det var en spanjor som tydligen hade denna uppgift innan han åkte hem. Tror ni han kollade om någon var på toa ? Ack nej, tur att Olsson betskådade detta från utsidan....

Lite skumpa på balkongen när Gerd o Christer anlände.

Från samma balkong en bild på Gibraltar i strålkastarljus, lite fräckt.

BQ på stranden där mannen på bilden stod för musiken. Han spelade de flesta instrument och med hjälp av all teknik kunde man tro att det var en hel orkester.

Här har vi hamnat i Istan, en liten by uppe i bergen. Damerna kunde ju inte låta bli att dricka vattnet från föryngringskällan, vi avvaktar att berätta om resultatet.

Ja, varför skulle inte Kamprad vara här uppe, en liten by ute i ödemarken med ett par hundra innevånare ??

Den här gubben satt och flätade fångsnaror för att få tag på getter och får. Han fattade tycke för Anette och förmodligen var det ömsesidigt.

Nu har vi kommit upp till Ronda som var den sista moriska bastionen innan den föll i de kristnas händer 1485. Här ligger även en av de första tjurfäktningsarenorna. En mäktig stad byggd på höga klippor över en bråddjup kalkstensklyfta.

Naturfotografen är framme

Om inte en klocka, så väldigt nära.

Ett tag sedan husen var bebodda.

Som ni förstår har vi nu förflyttat oss till Gibraltarklippan, vem är hon lik ?

Lilleman tränade att gå på lina, gick väl sådär men det är bara att hänga i.

Här har vi en som skall ta över ratten.

Farsan har i alla fall läget under kontroll.

Inne i grottorna och de stora valven var det svårt att fota, blixten räcker ju inte till så vi försökte ta några bilder på tid.

Det var inte så lätt att vara fiende på utsidan när halva Gibraltarklippan kryllar av små hål med stora kanoner bakom.

Klippan besöks av över 6.000.000 turister årligen och det landar 6 plan om dagen från UK. Landningsbanan är kort och korsar hela lågområdet jämte klippan. 2/3 av staden + flygplats är uppbyggd på en massa sten från klippan när alla tunnlar gjordes samt ditfraktad från Spanien. När sista apan dör på Gibraltar lämnar engelsmännen.

  • Comments(3)//reseblogg.xanto.se/#post52

Från Barbate till Estepona

Mars 2012Posted by Thomas Olsson Sat, March 10, 2012 22:35:38

Idag, lördagen den 10 mars.

Lämnade Rota den 6 mars och sätter kurs mot Barbate där vi stannade i två dagar för att invänta rätt väder när vi skall passera Hercules port, Gibraltarsundet. Det skall helst vara svag västlig tillsammans med medström för att få en behaglig resa. Studerade alla väderleksseiter och lägger ut. Kvav lugnt, kändes nästan lite overkligt att vi skulle få en sådan resa. Efter någon timma började det krusa lite och en kvart senare 9-10 meter i baken, vilket bara norrmännen hade spått. Nåväl riktningen var ju ändå rätt. Tuffar ner mot Tarifa i lugn takt för att inte komma in i sundet för tidigt. strömmen vänder vid 14-tiden och den vill vi ha från samma håll som vinden.

Här lämnar vi Barbate vid 11-tiden och visst ser det väl lugnt ut.

Har precis fått upp Gibraltarflaggen, har inte bestämmt om vi går in i Gibraltar eller fortsätter förbi till Estepona, skiljer inte så många M.

Här ligger vi i 10 knop men fanan vill ändå fladdra för över.

Vi närmar oss Tarifa, sista udden innan sundet och det vi ser i bakgrunden är Afrika.

Lite fräckt med Gibraltar i bakgrunden.

Ja, som ni ser är vi ju inte helt ensamma och strömpilen här inne i sundet varierade, just här kommer den från styrbord för att efter några minuter återigen komma från "häcken". De större fartygen passerar man akter om så blir ingen irriterad. Alla fartyg är större här.

Nu har vi rundat klippan och viker av mot Estepona.

En avskedsbild för denna gång med Afrika i bakgrunden.

  • Comments(5)//reseblogg.xanto.se/#post51

Lite nytt från Rota & Cadiz

Mars 2012Posted by Thomas Olsson Mon, March 05, 2012 21:10:48

Idag måndag 5 mars.

Efter 4 dagar i Ayamonte bestämmer vi oss för att lägga ut. Onsdagen den 29 tar vi kurs mot Rota. Väderleksrapporten ser bra ut, inte över 6 m/s och våghöjd max 1,2 m. Ayamonte var i för sig en liten mysig stad men marinan var väldigt tyst och öde. Rota ligger i Cadiz-bukten och är också en stad med gamla anor. Längst in i bukten ligger en flottbas med 5.000 man. Lägger ut vid 09.30 och tar en SO kurs. Utanför Ayamonte och ca 20 M var det slalom mellan alla fiskredskap. Redskapen är bra utmärkta med flaggor i de flesta fall men dom står tätt, tätt.

Anette gör en sista koll hur vind och vågor ser ut under dagen.

Det är bäst att vara förberedd, motvinden kan bli kylig uppe på flybridge. Det var ganska klokt, för under dom första timmarna var det lite kallt om öronen. Vi fick dock klä av oss de mesta fram på dagen, vinden lade sig helt och vi tuffade fram i behagliga 8 knop.

Även i Rota fick vi en bra plats mitt emot fiskehamnen där det är mycket aktivitet. Rakt upp i staden ligger denna saluhall som, utöver att den är otroligt vacker, har mycket gott att erbjuda.

Många annorlunda och tjusiga byggnader.

Rondelltanten är igång.

Stränderna sköter dom med bravur. Rena, plana, otroliga sandstränder. Många är 10-15 km långa.

En bit av strandpromenaden väster ut.

En särskild hälsning till Gittan. Säg var inte Kamprad håller sig framme. Vi välkomnar alla IKEA-varuhus, där finns lingonsylt.

Inte visste vi att Gittan har ordnat extrakneg för Janne. Upp med giporna.

Ligger man i Rota får man inte missa Europas äldsta stad, Cadiz. Den grundades 1.100 år f.Kr. av fenicierna. Cadiz har intagits av karthager, romare och morer. Staden har varit ett handelsherravälde och i början av 1800-talet var Cadiz Spaniens huvudstad en kort tid. Även ett och annat sjöslag har ju ägt rum här. Ostindiefararna har hämtat mycket silver härifrån i utbyte av kära, tao och annat som var viktigt för segelskutorna.

Cadizkatedralen är en imponerande byggnad. Källarvalven under hela katedralen var minst lika sevärda men där fick vi inte fotografera.

Utsidan pirerna ligger det tusentals sådana här stenblock på 1x1 m. Denna tärningen får förmodligen ligga kvar.

Men ? Vad är det för konstig sandhög borta på stranden ?

Jo, det här kallar vi SANDSLOTT !

Eller ?

Kände sig nästan som Ferdinand även om det inte är en korkek. Bladen liknade våra fikusar, i så fall är detta en gigantisk fikus.

Men vad är detta ? Någon har snott klockan !

Skönt.... här uppe satt den kvar.

Nu smakade det gott med en pilsner som vi avnjuter tillsammans med Lotta o Peter som vi träffade på färjan.

Hemma igen på Xanto efter en trevlig dag med många upplevelser. Här på bryggan är allt i sin ordning med två trutar som slåss om något ätbart. Måvarna pratar i alla fall samma språk som hemma.

I morgon om vädret inte kommer med överaskningar lägger vi ut och går till Barbate. Därifrån har vi inte långt till Gibraltar. Skall bara invänta rätta vindar. Ostligt rakt i näsan tillsammans med strömmar som är i Gibraltarsundet är ingen höjdare om man skall ha en skön tur.

  • Comments(3)//reseblogg.xanto.se/#post50