Xanto Reseblogg

Xanto Reseblogg

Reseskildring av Xanto

Istanbul och Kapadokyen hösten 2013

Maj 2014Posted by Thomas Olsson Fri, May 09, 2014 18:20:36
Morsning,
idag skriver vi fredagen den 9 maj.
Måste bara få med lite bilder från våra resor till Istanbul och framför allt Kapadokya.
Har ni inte varit i Kapadokya så är det en plats man inte får missa i livet.

Vi mötte upp Lotta och Håkan från Flatön i Istanbul. Vi skulle göra staden på 4 dagar vilket naturligtvis behöver tiodubblas i tid. Vi tog guidade rundturer och fick väl se de mest kända platserna och byggnader men Istanbul är stort. Här bor 16 milj. människor.
Blå moskén, bilden ovan, har ju alla hört talas om.
Här sitter gänget en tidig morgon på en båt som skall ta oss upp i Bosporen och under Europas längsta bro mellan Asien och Europa.
Sultan Abdulmecid lät uppföra Dolmabahcepalatset 1856. Det var bara mäktigt med guld och pryttlar så man baxna.
En av entréerna till Sultanpalatset där det går att hyra en svit. Priset är endast 30.000 EUR. för en helg.
Kupolen i blå moskén, svårt att återge i bilder hur mäktigt det är.
Från Istanbul med flyg tillbaka till Finike, 46 TRY = 135:-/flygstol. Inrikesflyg är billigt.
Bussresa från Finike via Konya till Kapadokya eller Kappadokien som vi skriver på svenska. Här hamnar vi rakt in i smurfarnas värld. Det går inte att göra detta landskap med dess otroliga byggnationer rättvisa vare sig i ord eller bild. Kapadokya byggdes upp på 300-talet av kristna som här försökte skydda sig mot övriga Turkiets försök att utrota dem. Här finns underjordiska städer i 4 våningar ner under jord som rymde 25.000 människor som stängde in sig och kunde hålla sig undan i 6 månader. Till detta skall tilläggas mängder av enskilda boningar inne i bergen där de med stora typ kvarnhjuls stenar stängde in sig från insidan.
Två vackra damer.
Finns det inga hästar så finns det annat att ta en ridtur på.
Man kan tro att det är fejkat men så är inte fallet. Efter 28 miljoner år och olika bergsarters beskaffenhet kan det bli så här.
Anette och Håkan kikar fram i labyrinterna.
Visst är det lite smurfkänsla !
Finns fortfarande två familjer som bor kvar i dessa speciella boningar, dock med glasade fönster och en träport. Det vanliga är dock att man byggt en mer normal boning uppe på den gamla.
Under högsäsong kan det lyfta upp till 200 luftballonger samtidigt i gryningen. När vi var där lyfte ca. 20 stycken. Det ryms 16 personer i varje korg + piloten. Piloterna var otroligt skickliga. Ibland gick vi ner och strök utefter klippsidorna så nära att man kunde ta på dem.
Dessa bilder får tala för sig själv.

Efter lyckad landning direkt på släpkärran var det champagne och certifikat.
Vi kan bara säga.... ÅK DIT !
Finns resor mellan 1000 -3000:- inkl. det mesta, dock inte ballongfärden som låg på 140 EUR.

  • Comments(1)//reseblogg.xanto.se/#post85

Lite mer från hösten 2013

Maj 2014Posted by Thomas Olsson Fri, May 09, 2014 13:34:08
Hej igen,
Vi ligger ju lite efter i tiden. Funderar på att börja med en annan blogg där bilderna går att förstora. Ni får dock hålla ut lite till.

När vi kom tillbaka till Finike bestämde vi oss att gå upp till lokala sjukhuset för att göra en hälsokontroll. Logistiken här fungerade inte riktigt som vi var vana vid. Massor av människor, många korridorer och många olika luckor med en dam bakom. Enbart turkiska språket. Förmodligen såg vi helt bortkomna ut och då händer det som ofta händer i Turkiet. En trevlig man kommer fram som kan bra engelska och frågar om vi behöver hjälp. Han följer oss sedan genom hela proceduren och det verkar som vi går före alla turkar vilket kändes lite skämmigt. Plötsligt dyker även hans hustru upp och vi frågar om de vill komma ner till Xanto följande dag. Naturligtvis kommer dom och tar en fika på eftermiddagen. Innan dom lämnar oss har vi blivit inbjudna på middag till helgen, vilket naturligtvis vi tackar ja till. Cuneyt som han heter hade arbetat i försvarets helikopterdivision i 16 år och nu kunnat ta pension. Hans fru heter Duygu och var småskolelärarinna och konstnär. De bodde i ett stort trevåningshus några km. utanför Finike tillsammans med Duygus föräldrar och bror. Föräldrarna hade en stor apelsin och avocado odling. Duygus mamma som sitter med vid bordet har gjort all maten. Det blev en typisk turkisk måltid med soppa, köfte, fyllda tomater, massor av olika grönsaker och hembakat tunnbröd.
Här har vi Anette med lilltösen, storebror syns i bakgrunden.
Damerna är ute på promenad och denna balkong måste ju förevigas.
En liten styrketest.
Uppe på ett av alla vackra berg.
Så här kan man också bo. Två båtar längst in på vår pir i Finike bor två familjer året runt.
Strax utanför Kas, 30 sjömil väst Finike ligger Kastellorizon, en Grekiska ö insprängd i Turkiets kustlinje. Hit är många som "smyger" utan pappers exercis för att köpa fläskkött och annat som kan vara svårt att hitta på de mindre platserna i Turkiet.
Seval och Mehmet Guven som servat och fixat med en hel del på båten bjöd med oss på en tur uppe i bergen.

  • Comments(0)//reseblogg.xanto.se/#post84