Xanto Reseblogg

Xanto Reseblogg

Reseskildring av Xanto

Cascais med omnejd

Oktober 2011Posted by Thomas Olsson Sat, October 29, 2011 22:05:07
Hej alla, jaja vi ligger fortfarande i Cascais.

Idag är det lördag å ja sitter på krogen som heter Skipper, där har dom ett bra internet. Idag har vi åkt buss å tåg, varit i Sintra uppe i bergen. Sintra har gått in under världsarven. Nu fixar ja lite bilder.....


Dom här flaxarna läser väder bättre än de tvåbenta utan vingar.


Skönt å va på rätt sida om piren !!


Ni som inte har en HD kan ju alltid hyra


En av våra svenska vänner sätter kurs mot Madeira


Vi är på fiskaktion, här gäller bara elektronik = små dosor å en TV-skärm.


Här börjar en av strandpromenaderna i Cascais


Praktiskt med kakel på utsidan fasaden, enkelt att hålla rent ?


Jaja... titta så fint dom har satt knotten = gatsten !


Märker ni att nå´n annan fått tag i kameran ?


Åhh ! ett till.............


Järnvägsstationen i Sintra


ett till


En särskild hälsning till Stig å Ingrid !


Svenska huset i Sintra ???


Ett maskerat försvarsträd ( det till höger )


Idag stiltje, inte över 3 m/s å då ljuger vi inte, detta kallas swell = gammal sjö


här kom ett swell till.

På återseende vänner

  • Comments(4)//reseblogg.xanto.se/#post34

Fortf. Cascais

Oktober 2011Posted by Thomas Olsson Thu, October 20, 2011 19:08:44
Idag torsd. 20 okt.


Ja som ni förstår ligger vi fortfarande kvar i Cascais, det går ingen nöd på oss.

Varvar ner dag för dag. Igår tog vi en cykeltur på drygt 2 mil utefter kusten. Imorgon funderar vi på att ta tåget in till Lissabon eller Lisboa som portugiserna säger.

Ebba & Annica kommer ner till oss den 31 okt. så vi blir kvar till dess eftersom det var bra förbindelser till Lissabon. Eventuellt går vi söderut efter 31 till Sines eller Lagos, vi får se vad vädret säger och hur det går förbindelser för Ebba & Annica tillbaka till Lissabon. Idag har vi hyffsat internet så jag ger mig på lite bilder.

Dom här filurerna tröttnar man aldrig på !


Det får bli den här hälsningsflaggen ett tag till


En skön känsla när vi ökar med 5 knop i utförsbackarna


Och vem tror ni fångade denna meny ?


Sjölejon har vi bara beskådat på detta sätt


Borde tänkt på att spänna magmusklerna


Här snackar vi tener !


och ändå mer burar


Gamla sta´n dit vi går om en stund och inmundigar en riktigt god fisk. Här finns som jag förmodligen sagt tidigare hur många mysiga restauranger som helst. Man kan tro att portugiser bara äter ?


  • Comments(4)//reseblogg.xanto.se/#post33

Cascais

Oktober 2011Posted by Thomas Olsson Wed, October 12, 2011 19:17:58

Hej igen !

Ligger kvar i Marina de Cascais. Mats flög hem i måndags och Anette kommer hit nu på måndag. Förmodligen ligger vi kvar här några dagar, finns mycket att titta på + kanonväder. 34 grader på dan, 23 på kvällarna. Cascais är en liten stad ett par mil utanför Lisabon. Trevliga människor och billigt att leva. Jag går här i min ensamhet och städar båten. Vet inte hur mycket Atlantensalt jag avlägsnat. När vi får lite bättre internetåtkomst skickar jag lite bilder, just nu går det trögt.

Ha d alla

  • Comments(2)//reseblogg.xanto.se/#post32

Atlanten den 8/10

Oktober 2011Posted by Thomas Olsson Sat, October 08, 2011 19:23:54

8/10

Jaha nu är vi här igen. Skulle ju tanka i Lisabon och hur blev det med det, när man vänder på huvudet och ser att vågorna är högre än båten men skutan går som ett skott är man ju bara nöjd. Vet inte hur många gånger vi sa att nu lägger det sig men hipp som happ så går Atlantens alla djävlar upp till dans och hör och häpna, grabbarna bestämmer sig för att det är nog bäst att ta närmaste alternativ hamn. Ja hörde ni… ? vi har faktiskt alternativhamnar redan förberedda, duktiga pojkar inte sant. Det blev lite interessant när vi vände och körde emot sjön kan man ju säga, har sett sådana bilder på internet men Xanto fixade det så bra, även om flybridge blev lite blöt. Nu ligger vi här i Ria de Aveiro och här blir vi kvar eftersom prognoserna inte värkar stämma så där jättebra.

Ber att få återkomma imorgon och se om vi då får tanka i Lisabon för idag behöver vi inte tanka och det är ju en possitiv sak trots allt.

  • Comments(1)//reseblogg.xanto.se/#post31

Bilder till förra inlägget

Oktober 2011Posted by Thomas Olsson Sat, October 08, 2011 19:13:31


  • Comments(1)//reseblogg.xanto.se/#post30

Sammanfattning

Oktober 2011Posted by Thomas Olsson Fri, October 07, 2011 20:20:28

2/10

Mats är ombord och Anette lämnar för att åka hem. Släpper Portsmouth för att passera innanför Isle of white och sedan ge oss ut på vår första del av Atlanten. Vi lägger kurs mot Audierne i frankrike och helt plötsligt sitter tricoloren i masten som destinationsflagg.

3/10

Tankning har vi upptäkt inte är det lättaste på dessa breddgrader. Fick gå 20 distans till en annan hamn eftersom vi bara kunde få 500 liter och det bottenfyller inte ens tankarna när man skall över Biskaya. En av fördelarna kan man ju säga var att vi såg vårt första stora delfinstim där och vi fick också tillfälle att ringa franska kunniga kamrater i sverige för att tolka. Kl 16:30 släpper vi tamparna och ger oss ut på den lilla pölen som alla talar om har så stora vågor men för oss var det som ett dansgolv. När vi börjar se Spanien på morgonen upptäcker vi också att våra bränslenålar viker sig mot botten och plottern säger att vi har 40 distans kvar (Gullholmen Skagen 36 dist). Vad att göra, jo man får dra ner på gasen och hoppas att allt går bra och det gjorde det.

4/10

Jaha Det gick ju bra och vi hittade en tapp i La Coronia men gissa hur det går då? Jo naturligt vis får vi inte tanka utan de försöker lura upp oss i en flod där det enligt dem skulle finnas en annan tapp. Problemet var bara att när Olsson och Svensson kommer dit är det en liten bäck och där allt tidvatten är på väg ut. Den synen är inte så kul när man ser en vägga av vatten 1m hög och då går Mats ut på styrbordsidan och säger det börjar bli grunt! Ja det var det ca 1,5M och då togs ett snabbt beslut att inte gå upp där. Istället gick vi tillbaka och tänk då träffade vi en spansk seglare som hjälpte oss att ringa lite och hipp som happ stod det en tankbil på kajen och allt löste sig.

Bröderna brodders var då regält trötta och började leta efter en marina, det tog oss ytterligara 5 timmar innan vi kunde lägga fast i Sades marina. Problemet där var att det tog 1,5 timmar att checka in men sedan blev det bra med middag på en lokal resturant.

5/10

Nu skall den spanska flaggan ner har vi bestämt oss för, men icke. Har man spanska fiskeredskap på havet så kan man inte räkna med något. Efter ca 50 distans började båten vibrera och vi slog av. Vad kan detta vara undrades det ombord och herr Svensson talade om för herr Olsson att nu är det dags för cyklopet. Lydig som han är klär han av sig och hoppar i, och gud vad han gnällde. Det var kallt och det var vågor pluss att styrbords propellern var helt insodd med en hundrameters långrev med krokar. Ok inte mycket att göra annat en att gå på en maskin mot närmaste hamn. Vi ankrade strax efter 5 och hade väll inte så värst mycket hopp om att få detta löst när vi såg staden. Som kompensation för badet fick Mats ro in till land och där skulle vi hitta en restaurant men den enda som fans öppnade inte fören 21:00, så det var bara att slå sig ner i baren och vänta (3 timmar). Då kom den lokala polismannen in och vi frågade do you speak english? Han sa Yes och det var ungefär det enda han kunde. Efter diverse gestikulerande och ritande kom vi in i hans polisbil och han körde mot hamnen igen och den lokala dykaren. Thomas satt i baksätet och polisbilar brukar vara lite svåra att öppna där så Mats och polisen gick hem till dykarens mamma, där vi fick reda på att dykaren var i hamnen. 2 timmar och 100 EUR senare var vårt problem fixat, restauranten öppen och grabbarna gladere.

6/10

En ganska lugn dag till att börja med, Havet som en spegel och med tiden sol och en mega val på styrbordsidan ca 50m från båten. Vi hade på full automatik och det gick som en dans. Efter 5 timmar började det hissa lite och båten började ta vatten över sig, hur mycket det blåste märkte vi inte fören vi svängde och fick vinden i sidan. Men allt gick väl och vi la till i Portugal (Povoa de varzim). Nu skall vi tanka igen och tänk vad vi blev förvånade när tappen var sönder och det gick inte att tanka där över huvud taget. Ok vi går imorgon 12 dist söder ut och där är vi nu.

7/10

Gick ut och möttes av en attlant som inte var på sitt bästa humör. Körde 12 dist till Leixoes och var tvungna att styra själva på grund av 3-4 meters vågor i aktern pluss 1 miljon välen. Väl inne kör vi glada i hågen fram till tappen och gissa vad som händer då? Chass only, ok herrarna tar sina kreditkort och ger sig ut på jakt efter en bank och detta tar ca 1 timma, sedan säger den glada banktjänstemannen att viserligen kan man bara ta ut 200 EUR åt gången i bankomaten men de brukar inte spärra korten för det, ok då kör vi, fram med plasten och ut med 1800 EUR. Det var ett heltids jobb att plocka pengar ur apparaten. Nu ca 3 timmar efter att vi lagt oss vid tappen kunde vi också börja tanka då vi var stadda vid kassa, men tänk så fel vi hade. Tapp gubben var inte där och när han kom så kom också en stor Pourtugisisk polisbåt och hade brottom att tanka. Vi sa att de kunde lägga oss utanpå oss och tanka före, då de hade brottom. Det var nog de trevligaste poliser vi någonsin träffat och vi killar som är vana vid svenska kustbevakningen och 0,02 vad fick vi som tack av polisen, Jo iskalla öl, smaka på den ni förtryckta människor. Så var vi tillbaka till tankningen hur tror ni att det gick med den, jo polisen hade tömt tappen så vi fick bara 500 liter och behövde 800, så nu ligger vi kvar vid tankbryggan och har fått den bästa service av personalen. Imorgon skall vädret lugna sig och vi planerar att gå till Lisabon (för att tanka pust).


  • Comments(2)//reseblogg.xanto.se/#post29

Utkanten Groningen

Oktober 2011Posted by Thomas Olsson Sun, September 18, 2011 21:32:54

Idag sönd. 18 sept.

Idag har vi tagit det lugnt, la ut från vår första tilläggningsplats i Groningen för att komma längre in i stan. Men söndagar är annorlunda i Holland, i alla fall när det gäller att gå på kanaler. Broöppningar är bara vissa tider och efter 1 timmas väntan innan en av 5 broar gick upp fick vi tänka om när vi kommer fram till den lilla marinan vi tänkt oss, det var nämligen smockfullt. Vi fortsätter en bit till å då menar vi en bit. 12 broöppningar och vi har faktiskt klarat av 2,5 distans på 4 timmar innan vi hittar en förträfflg gästhamn en liten bit utanför Groningen. Nu har vi även fått en extra besättningsman. Håkan som skulle ner till sitt huvudkontor i Holland hade med sig vår lilla Ebba som skall vara med oss en vecka ner genom kanalerna till Amsterdam. Väntar bara på lite sol å värme annars funkar allt som det ska.

  • Comments(2)//reseblogg.xanto.se/#post15