Xanto Reseblogg

Xanto Reseblogg

Reseskildring av Xanto

Genom Greklands öar till Turkiet

September 2012Posted by Thomas Olsson Sun, September 30, 2012 00:25:28

Idag, lördag 29 september.

Grekland är bara bra, i alla fall från sjösidan med alla vackra hamnar, ankringsvikar, maten, människorna, ja allt. Efter Sifnos, Anti Paros, Livadi på Irakleia, Schoinoussa, hamnade vi på Amorgos, en mycket speciell ö. Nere i sydväst spetsen gick vi in i en liten lagun som heter Kalotarittisa. Låg där några dagar och gick vidare några sjömil till Katápola, en mysig liten hamnstad där det var nära till allt. Tänk att ha 15 meter till Super Market och 12 m. till stans bästa restaurang ??

NU alla seglarvänner !! NU kan även Xanto prata med andra segelbåtar för hon har fått ett eget segel.

Naturfotografen har varit framme igen !

Här har vi ett av dom modernare inrättningarna på Amorgos. Ett hederligt dass med luftkondisionering.

Ja, som ni hört tidigare fixade ju "mamma" en underbar middag till oss. Getkött som var fantastiskt och naturligtvis en massa annat till som var lika gott. Pappa åkte hem och hämtade deras egna vin från 2005 som var typ portvin men som smakade aldeles förträffligt. På vintern bor denna familj i Aten och dom vill att vi firar Julen tillsammans.

Skall man på fin middag måste man åka kungligt eller.... !!

Stabilt båthus.

Här har vi mamma och en av hennes fyra söner. Bakom sitter pappa och pratar fiske.

Ja, nu var vi här igen..... Men va fa´n e klockan ??

Särskilt riktat till Inger-Marie men visst ser det förtroligt ut.

Några foto av naturfotografen från Katapola.

Har ni sett filmen ? Pojken och delfinen, mycket spelades in just här utanför Amorgos.

Detta är ett bra exempel på hur lagar och förordningar efterlevs här. Sitter man på restaurang kan man se skyltar, "RÖKNING FÖRBJUDEN" men det står askkoppar på alla bord och jag är inte ensam rökare, snarare tvärt om. Åker man motorcykel är det lag att ha hjälm. Har hittills sett en med hjälm i Grekland och då skall ni veta att det är många tvåhjulingar uta på vägarna, även rejäla MC. Böterna lär vara 300 Euro, ja,ja.

Det ser väl nära ut till detta munkkloster? Räknade aldrig trappstegen för då hade det varit svårt att nå målet i 36 graders värme utan en vindfläkt. Men väl där, var det värt mödan, mycket intressant. Moni Chozoviótissas byggdes 1088 och bara Gud vet varför.

I entren finner vi detta dass som förmodligen aldrig tätnar. Fritt fall 200 m.

Är man nu inte född till munk så är det nära till nunna. För att bevista denna boning var kvinnorna tvungna att skyla skuldror, ja det mesta. Vi män måste ha långbyxor på oss.

Man får ju säga att arkitekten hade missat lite på entrén. Tyvärr har vi inte fler foto från detta verk för det var strängeligen förbjudet.

Efter två delfinstimm som varit hos oss och lekt med Xanto var Anette lyrisk. Undrar om det kommer fler ??

Gibraltar......? Här pratar vi berg på över 800 m-ö-h.

Inte för att vara "taskig" mot våra segelbåtsvänner, eftersom vi inte mött några andra. Visst e de lite speciellt ? Tog inget foto på piren mitt emot, för det var så mycket pinnar å stag å bröte som var i vägen.

Jag bara varnar ! Det här är den minsta shoppingvagnen som damerna kräver på sina små turer.

Säga vad man vill men Turkiet har nog mycket att erbjuda !!

  • Comments(4)//reseblogg.xanto.se/#post69

Anette är ombord igen

September 2012Posted by Thomas Olsson Sun, September 16, 2012 19:46:06

Idag skriver vi söndagen en 16 sept.

Efter att ha varit ensam på Xanto i 16 dagar var det riktigt skönt att få sällskap igen. Anette kom till Poros med sista färjan söndagen den 9 sept. Vi ligger kvar i Poros några dagar och tar det lugnt, handlar lite, äter god mat och tittar på omgivningarna. Får även lagat en av våra cyklar som inte trivs lika bra som vi i detta klimatet. På torsdag lägger vi ut och går öster ut mot Kyntos, en av alla vackra öar på vår väg till Turkiet. Efter Kyntos går vi lite syd ner mot Sifnos och idag har vi hamnat på en liten ö syd Paros som heter Anti Paros. Det har blåst ganska mycket senaste dygnet, 10-15 m/s. fast alla väder sighter säger något helt annat, men så är det i Medelhavet, svårt att spå väder.

Vackra blommor på väg till Dimitris Taverna som ni inte får missa om ni hamnar på Poros. Eget slakteri och underbar god mat.

Utsikt över tegeltaken och viken där vi ligger från Dimitris Taverna.

En klocka fast än lite suddig, det var efter maten Anette tog fotot.

Kan ni namnen på dessa små sju ?

Den vackra svenska fanan.

Den här ön passar Anette när det gäller handväskor....... !

Här ligger lilla pärlan i Kytnos hamn.

Är man grek och inte vill se "framåt" bygger man sig en sådan här båt ??!! Som ni ser är det inte vanliga solskydd för rutorna. Hela fördäck med solskydd och allt är intigrerat i ett stycke ??

En hyfsat skyddad vik på Sifnos även om horisonten ligger i bakgrunden, men ofta är det så här, man får hoppas att inte vinden vänder på natten.

Mellan de vita och blå fändrarna är våra cyklar. Kan det vara därför dom inte trivs i medelhavsklimat ??

  • Comments(3)//reseblogg.xanto.se/#post68