Xanto Reseblogg

Xanto Reseblogg

Reseskildring av Xanto

Åter en härlig dag

September 2011Posted by Thomas Olsson Thu, September 29, 2011 22:55:12

Idag onsdag 28 sept.

Slussar ut eller rättare sagt ner från Napoleon Harbour i Boulogne-sur-Mer vid 10-tiden. Går in i gamla hamnen för att fylla diesel. Där möter oss en ström på 10 knop + en massa skumm. Det är kommunen som öppnat dammluckor för att reglera en flod lite längre in i land. Vi vänder och avvaktar på ett något lugnare ställe.

Vi får tankat efter någon timma när det lugnat sig. Går ut på Engelska kanalen och tar kurs mot Dunkeness, tar ca. 1,5 timmar. Viker av och följer den engelska kusten. Passerar Easthourne och Newhaven. Idag är allt en fröjd, 2 m/s i ryggen, medströms och en stor sol. Vi hade tänkt att gå in till Brighton men beslutar oss för att gå direkt till Portsmouth, får passa på när Xanto tuffar på i 21,5 knop. Vi stannar till söndag i Portsmouth. Då kommer Mats Svensson ner och avlöser Anette några dagar.

Anette har bestämt pir och tilläggningsplats, allt väl. Så här håller man undan mås och kråkor i marinan.

  • Comments(4)//reseblogg.xanto.se/#post28

Dovers vita klippor

September 2011Posted by Thomas Olsson Tue, September 27, 2011 22:44:08

Idag tisd. 27 sept.

La ut från Blankenberge vid halv 10. Nordsjön ner mot Engelska kanalen lika lugn å fin. Vind 2-3 m/s, en varm sol som orkar igenom slöjmolnen vid 12-tiden. Till en början god fart med lite medström, men så vänder ju det där med strömmar efter några timmar och från 20,5 knop stampar Xanto på i 15 knop som bäst. Vi går förbi Calais och ser Dovers vita klippor i NV. En och annan säl tittar upp och även lite tummlare korsar vår väg då och då. Går in i Boulogne-sur-Mer vid halv 3 och får slussa oss upp ett par meter för att kunna ligga i en lugn hamn där vattenståndet håller sig stilla. Ganska mäktigt att se havet utanför hamnen 9 m. under oss. Tidvattnet här är nämligen 9 m. inte konstigt att det blir strömmar. Imorgon tar vi kurs rakt över till England, får väl se om någon "överman" ropar upp oss för jag är lite osäker om vi får korsa Engelska kanalen just här, det ger sig. Stänger av AIS:n så blir det i alla fall något svårare att spåra oss.

Har sett att det vindar lite mer på Bohuskusten, det är bra för hummerfisket. Ni som kämpar där ute för att hova upp en och annan svarting, lycka till !

Känns lite konstigt att efter 15 års hummerfiske inte får dra i en tau.

En sak till !!! Skriv insändare, ring och ställ frågor va i h-e kustbevakningen sysslar med. När dom äntligen fick en chans att nyttja de resurser vi skattebetalare står för har dom fullständigt vuxit fast i sina fåtöljer. Jag blir så förb.........

Det här är vår fångst som vi får i kylvattensilen till generatorn, alltid något.

  • Comments(3)//reseblogg.xanto.se/#post27

forts. 3 (retas)

September 2011Posted by Thomas Olsson Mon, September 26, 2011 23:19:41

Här kommer dom !!! (har blivit lite fel ordning, ta det baklänges)

  • Comments(2)//reseblogg.xanto.se/#post26

forts. 2

September 2011Posted by Thomas Olsson Mon, September 26, 2011 23:17:16

Det där med låg och högvatten

6 timmar senare, samma pålle, jämför med röda segelbåtsfören.

Vi avslutar med lite mer kultur

  • Comments(0)//reseblogg.xanto.se/#post25

forts-

September 2011Posted by Thomas Olsson Mon, September 26, 2011 23:06:16

Anette älskar tåg och järnvägsstationer. Sigge va´ju stins.

Höll på att glömma bilder från vår mysiga by Blankenberge

Lite ostron kanske ?

  • Comments(0)//reseblogg.xanto.se/#post24

Tid för lite kultur

September 2011Posted by Thomas Olsson Mon, September 26, 2011 22:53:13

Idag vaknade vi till en underbar dag. Men... Anette fick tag i vattenslang, 3 hinkar, trasor å jag vet inte vad. Skulle städa hela båten (igen). Salt och andra avlagringar som måste bort. Försökte hålla mig undan genom att sätta mig vid datorn och sköta viktiga papper såsom räkningar o dyl. Tog frampå eftermiddagen tåget till Brugge för att där uppleva lite kultur, allt från 1200-talet och några år fram i tiden. Tog en hästdroska med guide som berättade om byggnader och forna dagar. Att fortsättningarna hamnar överst har jag inte kommit runt, detta va i alla fall sidan 1.

  • Comments(0)//reseblogg.xanto.se/#post23

Ut på Nordsjön igen !

September 2011Posted by Thomas Olsson Mon, September 26, 2011 14:50:54

Idag sönd. 25 sept.

Lämnar Sixhaven vid 09.00 vilket Hilda kände som en befrielse. Fyller tankarna efter utslussningen å sätter kurs mot Rotterdam. Rotterdam skall man bara passera. 500 km. hamn där tre hellikoptrar bevakar och styr. Tar in strax syd om Zee Brugge i en konstgjord hamn som heter Blankeberge. Kapten trodde detta skulle vara en liten mysig by men hela området består av en massa höghus som inringat den från början lilla byn. Vi går upp och äter på en av restaurangerna. De minsta räkor vi beskådat, hälften så stora som våra tångräkor. Någon form av plattfisk valde vi till huvudmeny, tunnare än 2 sidor i Bohuslänningen. Men kvällen blev ändå trevlig, 4 belgare slog sig ner vid vårt bord och naturligtvis blev det massa prat på blandat språk eftersom de var dåliga på engelska. När vi kommer tillbaka till båten har hamnen sänkt sig med drygt 3 meter. Vi går å lägger oss, Anette läser Patric-boken å jag ligger å rapar den förb.... fisken vilkens smak inte går att härleda till någonting. Vi ligger kvar en dag här för att ta oss till Brugge som tydligen är en orörd gammal stad från medeltiden. Imorgon skall jag bifoga lite bilder igen. Go´natt.

  • Comments(0)//reseblogg.xanto.se/#post21

Puhh !

September 2011Posted by Thomas Olsson Sat, September 24, 2011 20:54:20

Idag lörd- 24 sept.

Äntligen fick vi komma ut på Ijsselmeer och kunde blåsa ur maskinerna. Det kändes skönt. Några broar och slussar och tänk, nu ligger vi i Sixhaven i Amsterdam, samma hamn som när vi gick norrut för exakt 1 år sedan mot Gullholmen.

Skall nu ge mig på att infoga några bilder från de senaste dagarna. Mickes Catamaran, kanaler, broar, Ebba som styrman, spindlar, blöta kläder, bullbak-jättegott, stor sluss å stort segelfartyg.

Om du klickar på en bild kommer den i något större format i slutet. Där kan du fortsätta att bläddra. Kommer säkert på fler finesser, hav tålamod.

  • Comments(3)//reseblogg.xanto.se/#post20
Next »